Standaardisatie van schroeven in procesinstallaties

Onze opdrachtgever Tanis levert procesinstallaties voor de productie van allerlei soorten snoep. De procesinstallaties worden aangepast aan de door klanten aangegeven benodigde capaciteit en specifieke wensen, voordat zij in productie genomen worden. Sinds januari 2022 is onze engineer Lilian betrokken bij een project voor Tanis.

Lilian werkt al ruim 11 jaar bij AME en heeft al in aardig wat ‘verschillende keukens’ gekeken. Over die breed opgedane ervaring gingen wij al eerder in gesprek. Haar huidige project houdt het standaardiseren van schroeven in voor procesinstallaties van Tanis.

Standaardisatie voor flexibele productie

Deze installaties zijn voorzien van verticale en horizontale schroeven. Tijdens het productieproces van het snoepgoed worden productpoeders toegevoegd, die met behulp van een verticale schroef omhoog worden getransporteerd, waarna de schroef deze op een bepaald moment laat vallen op de aangewezen plek. Het kan ook dat het poeder eerst wordt getransporteerd, waarna het in een horizontale schroef komt. Er komen dan meerdere bestandsdelen bij elkaar. Deze worden samengeperst en komen in een volgende bak terecht. Zo worden diverse soorten snoep uit één of meerdere lagen samengesteld. Door deze schroeven te standaardiseren, kunnen schroeven in de toekomst met een paar muisklikken aangepast worden naar de door de klant gevraagde lengte. Dat bespaart tijd en daarmee ook productiekosten.

Advanced-Mechanical-Engineers-voor-Tanis

Specialistisch te werk als onderdeel van een groter geheel

In het grote geheel houdt Tanis zich bezig met de ontwikkeling van totale skid’s, een soort keukens. Lilian is volop bezig met ‘haar eigen ding’ en niet met het totaalplaatje. Het werk dat Lilian doet, is vrij specialistisch. Elke stap en elke ontwikkeling legt zij nauwkeurig vast. Zo wordt voorkomen dat alle kennis alleen bij Lilian ligt. Lilian: “Qua projectstructuur overleg ik direct met één iemand binnen Tanis, daarnaast zijn er twee anderen die ook meekijken.”

Advanced engineering met een persoonlijke touch

In deze opdracht vindt Lilian haar uitdaging in het geven van een nieuwe draai aan bestaande ontwerpen. “Bij deze opdracht bestaan feeders al wel, maar geef ik er mijn persoonlijke inkleuring aan, met ontwikkeling van een nieuw eisenpakket. Ik kan niet in detail treden vanwege de vertrouwelijkheid, maar zie het zo; wat al bestond, voldoet prima en wordt ook gebruikt door de concurrent. Wij hebben het bestaande ontwerp anders benaderd, waardoor uiteindelijk een nieuwe toepassing is ontworpen. Dit wordt naar mijn weten nog nergens anders op deze manier toegepast.”

Een paar jaar geleden werd bij het engineeringsteam van AME de Clifton StrengthsFinder afgenomen, een talent assessment. Lilian: “Het was erg verhelderend. Mij verschafte het inzicht in mijn persoonlijke top 5 van competenties (natuurlijke talenten). Grappig genoeg rolde daaruit ook dat ik vrij laag scoorde op ‘Ideeënvorming’, terwijl je dat in mijn beroep misschien wel hoog zou verwachten. Ik ben veel meer in mijn kracht als er een begin is, waarop ik verder kan borduren of nog verder kan optimaliseren. Dat komt door het talent ‘Hersteldrang’, waar ik juist hoog op scoor. Ook het begeleiden van mensen is trouwens iets waar ik heel goed op ga. Dat voortborduren en optimaliseren van een bestaand ontwerp, dat zie je nu terug in dit project.”

Volop afwisseling in een diverse rol

In eerste instantie was het een project van drie maanden. Inmiddels heeft onze opdrachtgever Tanis aangegeven dat het project wel tot eind dit jaar kan doorlopen. Lilian kijkt daar als volgt tegenaan: “Met dat de eerste maanden zijn voorbijgevlogen, vind ik het fijn om nog betrokken te blijven. Mijn rol is divers: ik teken niet alleen, maar er wordt mij ook echt om mijn input gevraagd, waarnaast ik ook zelf ontwerp. Iets wat ik echt hartstikke leuk vindt om te doen!”

Juist die afwisseling maakt dat het leuk blijft. “Bij elke opdracht horen leuke en minder leuke dingen, maar juist de afwisseling in deze rol vind ik fijn. Het zou daarbij een mooi extraatje zijn als ik de uiteindelijke bouw van de machine nog meemaak. Ik vind het echt waardevol als ik ergens van begin tot eind bij betrokken ben, met een concreet eindproduct als resultaat.”

Locatie:
Afwisselend op locatie bij de opdrachtgever en vanuit de tekenkamer in 's-Hertogenbosch.
 
Projectduur:
Lopend project, naar verwachting 1 jaar